keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Soul Society ja sen hallinto

Tämänkertainen aihe kiinnostanee lähinnä Bleachin faneja, joihin voinen luokitella itsenikin. Parasta varmaan kertoa heti alkuun suhteestani sarjaan. Pidin sarjasta heti ensimmäisellä kerralla siihen tutustuessani (skanlaatio), mutta en varsinaisesti "fanittanut" sitä ennen kuin aloitin subbaamisen. Viime aikoina olen puuhaillut sen verran paljon sarjan kanssa, että olen väistämättä jäänyt koukkuun. Pidän anime-versiosta ihan yhtä paljon kuin mangasta. BRF:n käännöksestä saatan kertoa joskus enemmänkin.

Sitten asiaan. Minua alkoi kiinnostaa Soul Societyn ("Sielujen yhteiskunta") hallinto ja erityisesti armeija. Bleach ei ole ainoa sarja, jossa on armeija on keskeisessä asemassa, mutta harvoin törmää yhtä omaperäiseen vallanjakoon. Hallintomuoto on muutenkin hieman erikoinen. Minua kiinnostaa myös sarjassa käytetyt nimitykset, joten pohdin tässä niitäkin. Tämän ei ole tarkoitus olla kattava kuvaus Soul Societystä, vaan käsittelen lähinnä itseäni kiinnostavia asioita.

Käytän tässä (pientä vastenmielisyyttä tuntien) nimitystä "Soul Society", koska niin se muotoillaan japaninkielisessä versiossakin – en kyllä tajua miksi. Soul Societyyn kerääntyvät kuolleiden sielut, joten se muistuttaa hieman meidän taivas-käsitettämme. Shinigamit, "kuoleman jumalat", voi ajatella taivaallisena sotajoukkona, enkeleinä. Halukkaat keksivät varmaan muitakin yhtäläisyyksiä taivaaseen ja muihin "toisiin maailmoihin". Ehkä on kuitenkin luontevampaa verrata shinigameja samuraihin ja yhteiskuntaa Japaniin.

Soul Societyn kulttuuri muistuttaa monilta osin Japanin feodaalikauden kulttuuria (tarkemmin Edo-kauden), mutta siinä on myös moderneja piirteitä. Teknologinen osaaminen on osittain korkeaa (tietokoneitakin on), mutta perustuu suurelta osin "magiaan". Rakennusarkkitehtuuri on japanilaista ja shinigamit asuvat muurien ympäröimässä shirossa eli japanilaisessa linnoituksessa. Tämän laajan, ympyrän muotoisen asuinalueen nimi on Seireitei (~"puhtaiden sielujen hovi"). Muurien ulkopuolista aluetta, jossa pääosa kuolleiden sieluista asuu, kutsutaan Rukongaiksi (~"harhailevien sielujen kaupunki"). Tässä on kuva. Rukongai on jaettu ilmansuuntien mukaan neljään osaan, joissa jokaisessa on 80 aluetta.

Ikääntyminen on hitaampaa Soul Societyssä ja shinigamit voivat saavuttaa jopa tuhansien vuosien iän. Soul Societyssä kuolleet syntyvät uudelleen elävien maailmaan. Shinigamien tehtäviin kuuluu lähettää elävien maailmassa kuolleiden sielut Soul Societyyn/helvettiin, tuhota hollow't (taivutus heittomerkillä) ja valvoa samalla kahden maailman "sielutasapainoa". Soul Societyyn pääsee Senkaimon nimisen portin läpi. Soul Societyn ja elävien maailman välistä aluetta kutsutaan Dangaiksi. Siinä oli joitain yleistietoja maailmasta. Sitten pääaiheeseen.

Shinigamit voi ajatella Soul Societyn hallitsevana yläluokkana. Soul Societyn valtimuoto on periaatteessa monarkia, koska siellä on kuningas. Kuningas kuitenkin puuttuu erittäin vähän yhteiskunnan asioihin vaan elelee omassa ulottuvuudessaan Kuninkaallisen vartiokaartin (aka 0. yksikkö, kirjoittaisin isolla) suojelemana. Käytännössä ylin päätäntävalta onkin keskuskomitea 46:lla (中央四十六室, sanatarkasti suomennettuna "keskushuone 46", kirjoitetaan mielestäni pienellä). Keskuskomitea 46 koostuu 40 viisaasta ja 6 tuomarista, jotka ovat valittu enimmäkseen ylimystön keskuudesta. En löydä mainintaa, onko heillä lainsäädäntövalta, mutta ainakin he päättävät merkittävimmät tuomiot. Soul Societyssä on omat lakinsa, joiden rikkomisesta voi seurata vankeus, maanpako tai teloitus. Esimerkiksi kapteenin kimppuun käyminen luokitellaan maanpetokseksi. Soul Societyssä on myös ylimystö, jolla silläkin on merkittävästi valtaa. Neljää sukua pidetään muita korkea-arvoisempina (niihin kuuluvat Kuchikin ja Shihōin klaanit). Shiba-klaanikin oli korkeassa asemassa, mutta menetti sen. Soul Society on siis jossain määrin myös aristokratia.

Armeijalla on hyvin merkittävä asema Soul Societyssä ja erityisesti kapteeneilla on paljon valtaa. Armeija on jakautunut kolmeen erilliseen osaan: Gotei 13 (護廷十三隊), kidōshū (鬼道衆) ja onmitsukidō (隠密機動). Määritän nyt tarkemmin nuo termit ja annan suomennukset. Olemme jättäneet Gotei 13:n tuohon muotoon, koska se on simppeli ja lyhyt. "Hovin kolmetoista vartioyksikköä" menisi suomennuksesta, mutta ei se aivan tarkka ole. Termi vastaa puolustusvoimia (huom. pienellä) ja kirjoitetaan isolla aivan kuten esim. Wehrmacht. Gotei 13:n pahin ongelma on taivutus, joka on hieman erikoinen. Kidōshū sen sijaan ei ole oikein kiva muoto ja se toimii paremmin suomennettuna esim. "Kido-joukot". Se kirjoitetaan isolla, koska kyse on yksittäisen joukko-osaston nimestä (en ole varma). Kyseessä on kidō-voimiin (esim. "paholaisvoimat" tai "demonitaikuus") erikoistunut yksikkö, jonka toiminnasta tiedetään hyvin vähän. Onmitsukidōn voi suomentaa vaikka ihan pelkästään "erikoisjoukot" tai jotain tyyliin "Varjojoukkue" (englanniksikin vaihtelee). Tässä tapauksessa "erikoisjoukko" koostuu useista yksiköistä (viisi), joten sen voi varmaan kirjoittaa pienellä. Lisäksi on vielä se Kuninkaallinen vartiokaarti, jonka voi ajatella olevan sotilaallinen yksikkö.

Gotei 13 koostuu nimensä mukaisesti 13 yksiköstä. Puhuessani "yksiköistä" tarkoitan asevoimien sotilasyksikköä. Muista nimityksistä "divisioona" on myös varsin sopiva erinäisistä syistä (komppania, rykmentti, joukkue, prikaati yms. menettelevät, mutta eivät aivan parhaita vaihtoehtoja ole). Olen tottunut yksikkö-sanaan, joten käytän sitä. Gotei 13:lla on ylikomentaja (総隊長, sōtaichō), joka on samalla myös 1. yksikön kapteeni, joten "kenraali" ja sen johdokset eivät oikein toimi. Ylikomentajalla on jonkin verran valtaa ylitse muiden kapteenien ja itse asiassa hänelle siirtyi hyvin suuri päätösvalta erään juonimutkan kautta. Kolmeatoista yksikköä komentavat kapteenit (隊長, taichō, "yksikön komentaja"). Kapteeni on hyvä nimitys senkin puolesta, että oikean maailman kapteenit komentavat suunnilleen samankokoisia yksiköitä (kooksi jossain arvioitu 200-500). Kapteenin alapuolella ovat luutnantit (副隊長, fukutaichō, "apulaiskapteeni"). Luutnantti on hyvä nimitys, koska ainakin Englannin armeijassa komentajan apulaista kutsuttiin aikoinaan luutnantiksi. Luutnantti hoitaa tässäkin tapauksessa juoksevia asioita ja seuraa lähes aina kapteeniaan. Luutnantin alapuolella upseerit ovat asetettu numerojärjestykseen lähtien kolmesta ja suurin numero on 20 (kovinkaan montaa ei olla mainittu nimeltä). Alapuolella ovat sitten heikommat shinigamit ("miehistö", "varusmiehet", "jääkärit", "sotamiehet", "nurmiporat" tjs).

Armeijan arvojärjestys perustuu puhtaasti henkilöiden voimaeroihin. Kapteenit ovat selkeästi muita voimakkaampia ja kapteeniksi pääsemisen perusedellytyksenä on bankain hallitseminen (varmaan ainoana poikkeuksena Zaraki Kenpachi). Kapteeneilla on muutenkin jonkin verran enemmän tietoa ja taitoa kuin muilla. Luutnantit hallitsevat yleensä vähintään shikain ja alemmat upseerit eivät välttämättä sitäkään. Voimaan perustuva asema aiheuttaa sellaisen pienen ongelman, että vaikka mitkä kahelit voivat päästä kapteeneiksi. Kapteeniksi pääsemiseen on kolme tapaa: testi, suosituksia tarpeeksi monelta kapteenilta tai edellisen kapteenin kukistaminen (kaikissa reunaehtoja). Ylimystön on muita helpompi päästä korkeaan asemaan armeijassa, joten pelkkä voima ei ratkaise. Shinigamien kouluttamista varten on perustettu oppilaitos, jonka varsinaista nimeä ja suomennustamme en valitettavasti nyt löytänyt – olkoon vaikka "Shinigami-instituutti". Sekin esiintyi jossain jaksossa, mutta tarkempia tietoja ei koulutuksesta annettu. Shinigamiksi päästäkseen täytyy omata tavallista korkeampi reiryoku ("sielunvoima"). Rukongain tavallinen väki samaan aikaan sekä pelkää että arvostaa shinigameja, ja jo koulutukseen pääseminen on iso juttu. Shinigamit elävät pääosin muusta yhteiskunnasta erillään Seireiteissä, kuten taisin jo mainita.

Jotkin yksiköt ovat erikoistuneet. Tällaisia yksiköitä ovat mm. 4. (lääkintä), 5. (viestinvälitys), 9. (uutisointi) ja 11. (lähitaistelu zanpakutoilla) mutta myös 1., 2. ja 12. yksikön voi ajatella olevan siitä erikoisia, että niiden komentajilla on muitakin vastuista (1. yksikön kapteeni on ylikomentaja, 2. yksikön viisi upseeria erikoisjoukkojen komentajia ja 12. yksikön yhteydet Teknologiavirastoon (alkuperäistä nimeä en löydä)). Jokaisen yksikön tunnuksessa on jotain symbolisoiva kukka. Tämä tunnus löytyy esim. luutnanttien käsivarsinauhasta Gotei 13:n yhteisen tunnuksen (vinoneliö) sisältä. Gotei 13:n univormu on nimeltään shihakushō, ja se koostuu valkoisesta shitagista, mustasta hakamasta ja kosodesta sekä valkoisesta vyöstä (kunhan kopsasin tuon tiedon, en tiedä enempää). Kapteeneilla on usein tämän päällä vielä valkoinen haori (ei aivan samanlaiset), jonka selkäpuolella on yksikön numero vinoneliön sisällä. Kapteeneiden asusteissa on myös muita yksilöllisiä piirteitä (kuva kapteeneista).

Tämä kirjoitus karkasi aivan käsistä, joten taidan lopettaa sen nyt. Monia asioita jäi käsittelemättä tarkemmin ja tuli lätistyä kaikkea turhaakin. Lisätietoja faneille löytyy esim. täältä (päälähteeni noin ylipäätään). Käsitteiden pyöritystä tein lähinnä, koska se kiinnostaa minua oikolukijana. Tästä sarjasta voisin oikeastaan kirjoittaa joskus myöhemminkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti