tiistai 24. maaliskuuta 2009

Fansubbauksen syyt

Tämä aihe ei osoittautunutkaan niin hedelmälliseksi kuin odotin; olen hieman pettynyt lopputulokseen. Ajatus tähän tekstiin syntyi, kun luin jostain foorumilta taas vääriä käsityksiä aiheesta. Tässä on minun näkökulmani aiheeseen. En kuitenkaan ota tällä kertaa kantaa lakiasioihin tai fansubbauksen hyötyihin/haittoihin.

Miksi ylipäätään?
Tähän kysymykseen on melko helppo vastata. Syyt fanikääntämiseen ovat yleisesti tiedossa. Katja Valaskiven vasta julkaistun tutkimuksen tiivistelmässä sanottiin:
"Fanikäännetyn materiaalin käyttöä perustellaan sillä, ettei kääntäjillä ole kaupallista hyötymistarkoitusta. Myös laillisten tuotteiden korkea hinta ja verkkolataamisen helppous mainitaan syinä vertaisverkkojen käyttöön. Lisäksi suurin osa materiaalista ei koskaan tule lailliseen levitykseen Eurooppaan."
Oikeastaan tuossa puhutaan syistä katsoa fanikäännöksiä. Fansubbauksen yleiset syyt ovat kuitenkin samankaltaisia; fansubbien tekijät ovat myös niiden katsojia.

Fansubit olivat aiemmin ainoa keino katsoa animea. Nykyään melko suuren osan sarjoista voi ostaa englannin kielellä tai tilata suoraan Japanista, joten se argumentti on hieman vanhentunut. Tilaaminen kaukaa on kuitenkin usein hankalaa ja kallista, joten käytännössä fansubit ovat useimmille katsojille ainoa vaihtoehto katsoa joitain sarjoja. Kielialueella julkaistujen sarjojen korvaamiseen fansubeilla on myös omat syynsä.

Fansubbaus-skenessä on joitain yhteisiä eettisiä sääntöjä, joihin kuuluu mm. ettei lisensoituja sarjoja jaeta. Joskus tästä säännöstä joustetaan. Virallisten julkaisijoiden käännökset voivat olla niin surkeita, että fansubbaajat katsovat velvollisuudekseen laatia paremmat (melko harvinaista). Lainauksessa mainittujen korkean hinnan ja helppouden lisäksi fansubbeja katsotaan niiden hyvien puolien vuoksi (nopeampi saatavuus, karaoket, tyylitellyt tekstit, "tarkempi" käännös...) Virallisten julkaisujen on ylipäätään vaikea kilpailla hinnalla ilmaista vastaan, ja monille katsojista halpakin on liikaa.

Aiemmin fansubbausta perusteltiin sillä että tuottajatkin hyötyivät siitä. Fansubit olivat – ja ovat edelleen – ilmaista markkinatutkimusta ja tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden sarjan esikatseluun (promootio). Argumentti on menettänyt tehoaan, ja nykyään monet tuottajat sekä maahantuojat katsovat fansubien olevan lähinnä haitaksi bisneksille. Käytännössä monet kuluttajat katsovat sarjan fansubbina ja jättävät virallisen julkaisun ostamatta. Osasyy siihen on vanhentunut levitysjärjestelmä, jota toivottavasti kehitetään netti-ajan vaatimuksia vastaavaksi. Tässä asiassa on hyvä muistaa, että animen suosio länsimaissa on suurelta osin laittomien käännösten ansiota eivätkä fansubit ole katoamassa minnekään lähiaikoina.

Edellisessä ei ollut varsinaisesti mitään uutta, ja olen itsekin tainnut mainita nämä asiat täällä. Fansubbauksen harrastajien motiiveista sen sijaan en ole aiemmin kirjoittanut.

Fansubbaajien motiivit
Ennen harrastuksen aloittamista ihmettelin, mikä saa ihmiset käyttämään arvokkaan vapaa-aikansa tähän harrastukseen. Ymmärsin sen melko pian aloitettuani. Jokaisella subbaajalla on omat, henkilökohtaiset motiivinsa, mutta on joitain yhteisiä piirteitä. Omat motiivini ovat kehittyneet harrastuksen aloituksen jälkeen monimutkaisemmiksi, ja välillä olen niitä pohtinutkin. Ei niistä nyt sen enempää tänne...

Tärkeintä tässä, kuten missä tahansa muussa harrastuksessa on, että se on mukavaa ja tuntuu mielekkäältä. En usko kenenkään tekevän tätä hampaat irvessä, tai ainakin sellaiset tapaukset lopettavat nopeasti. Mielekkyyden kokeminen koostuu usein monista tekijöistä. Kauiten mukana olleet ovat pakostakin määrittäneet omat syynsä – tiedostaen tai tiedostamatta. Alle olen listannut joitain kuulemiani ja mieleen tulleita syitä.
  • Auttamisen halu. Kummallista kyllä, maailmassa on vielä epäitsekkäitä ja pyytettömiä ihmisiä. Joku saattaa ottaa homman vastaan, koska kenellekään muulle se ei ole kelvannut. Yleensä ottaen on helpompaa tehdä asiat itse kuin odottaa jonkun muun tekevän ne (puhun kokemuksesta).
  • Hyvän tekeminen. Tämä liittyy edelliseen monin tavoin. Fansubbaaja tuntee olevansa hyvällä asialla ja saa mielihyvää ilahduttaessaan muita.
  • Ammattilaiseksi harjoittelu. Joku saattaa innostua harrastuksesta niin paljon, että haluaa siitä työn itselleen.
  • Kielten oppiminen. Suomalaiset fansubbaajat oppivat ainakin japania ja suomea mutta hieman myös englantia (erityisesti erot suomeen). Subbaus on erittäin tehokasta harjoitusta japanin kuullunymmärtämiseen ja suomen kielioppiin.
  • Ajantappo. Jotkut saattavat subata, koska eivät keksi mitään muuta tekemistä. Ylimääräisen vapaa-ajan voi käyttää tälläkin tapaa.
  • V-penistely. Monet kuvittelevat fansubbaajien tekevän tätä ihan heikkoa egoaan pönkittääkseen. Harvoin se kuitenkaan on päämotiivina; tärkeys riippuu täysin persoonasta. Onhan se tietysti useimmista mukavaa, jos oma nimimerkki saa arvostusta muilta.
  • Kehujen saaminen. Tämä on hieman eri asia. Hyvä (ja ansaittu) palaute antaa voimia jatkaa. Saa olla aika erikoinen persoona, jos ei tarvitse koskaan hyvää palautetta muilta.
  • Suosikkisarjojen kanssa puuhailu. Fansubbienhan sanotaan olevan fanien käännöksiä faneille. Ei kääntämiään sarjoja ole pakko fanittaa, mutta se voi antaa hyvin motivaatiota. Fansubbaus voi antaa paljon lisää fanitukseen. Omien suosikkien subbaamiseen saatetaan uhrata runsaasti aikaa, jolloin jälkikin on usein omaa luokkaansa.
  • Harrastajana kehittyminen. Fansubbaus tuo muutenkin uutta animen katsomiseen ja muuhun japani-harrastukseen.
  • Omien rajojen haku. Haluaa ihan vain kokeilla, pystyykö itse tekemään samaa.
  • Tyytymättömyys. Toisen ryhmän, virallisen julkaisijan tai saman ryhmän tekemä julkaisu ei tyydytä ja haluaa laatia siitä paremman.
  • Tiimi. Uskon ryhmässä tekemisen olevan monille tärkeä osa harrastusta. Samalla tutustuu muihin harrastajiin ja oppii ehkä uutta. Jotkut tiimit saattavat olla tuttuja IRL mutta toiset taas toimivat täysin anonyymisti.
  • Kulttuurin levittäminen. Tämä on "ylevämpiä tavoitteita". Harrastajat haluavat levittää kulttuuriharrastustaan eteenpäin.
Saatoin unohtaa mainita joitain näkökulmia eivätkä kaikki varmaan edes tulleet mieleeni. Minulla on nyt muutama aihe hautumassa ja yritän keretä/jaksaa kirjoittaa ne loppuun joskus lähiaikoina. Media-assistenttini sai muuten vihdoinkin laadittua logon blogille. Ulkoasuakin voisi yrittää säätää jossain vaiheessa...

1 kommentti:

  1. V-penistely ja kehujen saaminen ovat tavallaan synonyymejä mutta v-penistelyyn liittyy usein negatiivinen merkitys, kuten; "jaksoa ei julkaista, ennen kuin tuhat ihmistä kehuu minua!". Vaikka kehujen saaminen ei olekaan pääsyy harrastukseen, niin kyllä ne oikeasti auttavat. Ihmisluonto nyt vain on sellainen, että se haluaa tunnustusta ja arvostusta kaikesta mahdollisesta. Auttamisen haluun liittyy myös usein se, että haluaa antaa kommuunille takaisin. Animesukia lukiessa tämä tuntui olevan monen mielessä.

    VastaaPoista