tiistai 9. kesäkuuta 2009

Esitelmä, blogipaneeli ja P-Z Subs

Pyörähdin sitten päivän verran Desuconissa ihmettelemässä meininkiä ja tuhlaamassa loput rahani. Porukkaa oli paljon, ernut olivat pukeutuneet oudosti ja ohjelmaakin tuntui riittävän. Vaikutti oikein hyvin onnistuneelta tapahtumalta. Harmikseni en ehtinyt osallistumaan läheskään kaikkeen kiinnostaneeseen, ja Juutuubistakaan ei vielä paljon mitään löydy. Keskityn nyt pariin minuakin koskeneeseen ohjelmaan: fansubbaukseen liittyneeseen esitelmään ja blogipaneeliin. Tämän vuodatuksen loppupuolella on sitten juttua toisesta aiheesta.

Kuutin esitelmä
"Fansubit, laki ja moraali – mahdoton yhtälö?" nimisen esitelmän piti tapahtuman pääjärjestäjän titteliäkin kantanut elitistiblogaaja Kuuti (aka niidel). Esitelmä sinänsä oli ihan viihdyttävä ja otti kantaa moniin tärkeisiin kysymyksiin, mutta tuntui saman purkan pureskelulta. Hän esitti suunnilleen samat ajatukset kuin aiemminkin esim. foorumilla, ja lisäksi tässä, tässä, tässä ja tässä blogitekstissä. Kommentoin ensin suoraan itseeni kohdistunutta piikkiä ja sitten heitän muita ajatuksiani aiheesta. Kyllä, olin paikalla ja onnistuin toivottavasti pitämään pokerinaamani hetkellisestä verenpaineen noususta huolimatta. Hän käytti seuraavaa huhtikuista kommenttiani kyseenalaistaakseen minun (ja samalla muiden) fansubbaajien etiikan:
"Animena Bleachia on saanut suomeksi jo jonkin aikaa. –– Toivottavasti animen maahantuojat eivät koettele fansubbaajan etiikkaani tuomalla sarjan DVD:lle. Ei kannata olettaa minun (ja muiden?) luopuvan siinä vaiheessa jakelusta!"
Onhan tuo nyt selkeää kaksinaismoralismia minulta, kun fansubbausskenen hyviin periaatteisiin kuuluu subbauksen ja jakelun lopettaminen lisensoinnin jälkeen (ei sitä kyllä pidetä ehdottomana totuutena noin muutenkaan). Oletin hieman liikaa lukijoiden telepaattisista kyvyistä, joilla he saisivat takana olleet ajatukseni selville. Tarkennan nyt sanojani. Tuo kommentti on täysin henkilökohtainen näkemykseni, joten sitä ei saa yleistää muihin subbaajiin. BRF todennäköisesti lopettaisi sarjan subbaamisen lisensointiuutisen myötä ja mahdollisesti poistaisi sarjan myös trakkeriltaan. Siinä tilanteessa olen päättänyt henkilökohtaisesti jatkaa jo subattujen jaksojen levittämistä jotain reittiä. Pääsyy on se, että tuon sarjan eteen on nähty paljon vaivaa ja luontoni ei anna myöten heittää sitä "hukkaan". En myöskään pidä ajatuksesta, että joku toisi sarjan surkeasti käännettynä dvd:lle; sen sijaan en laittaisi ollenkaan pahakseni hyvälaatuista käännöstä, jos se vielä näytettäisiin telkkarissa samaan tapaan kuin FMA. Korjailemme muuten tällä hetkellä Bleachin alkupuolen jaksoja, että niiden käännös tyydyttäisi itseämme. Vielä sellainen asia, että liikkellä on huhu Death Noten tulemisesta MTV3 Scifiltä joskus syksyllä. BRF on julkaissut sitä 13 jaksoa, mutta uutinen ei ole aiheuttanut juuri lainkaan vastarintaa edes kääntämisessä mukana olleilta. Julkaisut poistetaan trakkerilta varmaan jossain vaiheessa, kunhan virallinen tieto tulee.

Se minua hieman jurppi, että niidel pitää fansubbaajia edelleen v-peniksen perässä olevina teeskentelijöinä, vaikka kirjoitin tällaisenkin tekstin. FYI fansubbaus on hyvin kehno tapa hankkia itselleen famea; tiimi voi saada mainetta, mutta yksittäinen subbaaja korkeintaan pienissä piireissä. Niidel mainitsi myös joidenkin subbaajien olevan rahan perässä, mitä ilmiötä pidän itsekin ikävänä mutta onneksi harvinaisena. Mammona ei mielestäni kuulu fanikääntämiseen, joka pohjimmiltaan on puhtaasti harrastustoimintaa. Eivät fansubbaajat kylläkään edusta korkeinta mahdollista moraalia, enkä toivottavasti ole sellaista väittänytkään. Pyhimykset tuntuvat olevan harvinaisia tapauksia muutenkin. Mielestäni huomattavasti vakavampaa kaksinaismoralismia olisi väittää vastustavansa fansubeja henkeen ja vereen mutta silti katsoa niitä. Ylipäätään tämä fansubien katsomisen ja tekemisen päällä leijuva hiljaisuuden synkkä pilvi ärsyttää itseäni ja oli yksi blogin perustamisen pääsyitä. Joku kehui minua viime postini kommenteissa rohkeudesta kirjoittaa aiheesta avoimesti, mikä oli harvinaista ja mukavaa palautetta. Aiheen ei pitäisi olla mikään tabu. Vaadin avoimempaa keskustelua kaikilta!

Faktahan on, että lähes kaikki Suomen animeharrastajat ovat nykyisen lainsäädännön mukaan rikollisia. Toinen fakta on, etteivät viranomaiset mahda oikein mitään fansubien lataamiselle tai edes tekemiselle. En usko oikein ketään kiinnostavan esim. omat "pahat ja syntiset" puuhailuni, varsinkin kun asianomistajat ovat jossain Jaappanissa. Tekijänoikeuslaki vain on mitä on – monien mielestä sitä itseään. Kuuti tiedät kyllä eniten niistä laeista, myönnän sen. Laki ja moraali eivät vain aina ole täysin sama asia. Erityisesti nuorisolle ei tunnu nykyään aiheutuvan suurempia tunnontuskia musiikin ja fansubien laittomasta latailusta. Nuoriso on paha ja turmeltunut, mutta ei se ole koko totuus. Monet tukisivat mielellään tekijöitä, jos se olisi jotenkin järkevästi mahdollista. Fansubbaamisessa en näe oikein mitään muuta ongelmaa, kuin että tekijät ja tuottajat eivät saa tuloja.

Kuuti tuntui keskittyvän esitelmässään lähinnä virallisten julkaisujen haukkumiseen ja vähemmän fansubeihin. Minulle jäi tunne, että hän näkee fansubit ongelmana, johon virallisten julkaisujen pitäisi vastata kehittämällä vielä parempia palveluja. Oma suhtautumiseni fansubeihin on huomattavasti positiivisempi, vaikka en minäkään pidä ilmiötä täysin ongelmattomana tai fansubbaajia pyhimyksinä. Eräs toinen fansubbaaja totesi äskettäin jotenkin, että "fansubit ovat pimeä markkina, joka syntyi tarjonnan puutteen vuoksi". Fansubbaus häviää turhana, jos virallisista jakelukanavista kehitetään vähintään yhtä hyviä – monet fansubbaajat ovat eturintamassa liputtamassa tällaisen kehityksen puolesta. Fansubien suurimmat edut katsojien kannalta ovat ilmaisuus ja helppous, joten haaste on melkoinen. Jokin Spotifyn kaltainen palvelu olisi aivan mahtava, mutta olen aina hieman skeptinen suurten kehitysaskelien suhteen. Fansubit ovat uskoakseni vielä pitkään voimissaan, jos ei ihmeitä tapahdu.

Vielä voisin joitain sekalaisia ajatuksiani heittää esitelmästä. Esitelmän alkupuolella ollut ajatus kysynnän moninkertaistumisesta jonkin ollessa ilmaista oli mielenkiintoinen. Sitten oli sellainen ajatus, että amerikkalaisen version ostamalla tukee enemmänkin dubbaajia, mitä en itse ainakaan haluaisi tehdä. Haukkui ihan syystä suomennettujen animesarjojen maahantuojia; ovat ampuneet itseään jalkaan tekemällä jotkut julkaisut surkeasti, sillä nyt harrastajilla on ennakkoluuloja virallisia julkaisuja kohtaan. En usko sarjojen dvd-myynnin tilanteen parantuvan enää nykyisestä. Sen sijaan minusta Kuuti kritisoi vähän turhaan mangakustantajia, koska he ovat mielestäni tehneet selvästi parempaa työtä. Sensuuri ärsyttää minuakin ja se pitäisi lopettaa kokonaan. Internet on globaali ja keinotekoinen jakaminen alueisiin lisää vain ihmisten vitutusta, mikä toivottavasti muistetaan kehitettäessä laillisia katsomispalveluja. Oli siellä esitelmässä muutakin, mutta ei nyt tule mieleen. Esitelmä oli kiinnostava ja olin samaa mieltä useimmissa asioissa. Eniten kaivellut asia oli, ettei Kuuti täysin ymmärrä fansubbaajia tai muita piraatteja; ei se sinänsä väärin ole, mutta perättömiä väitteitä en arvosta.

Blogipaneeli
Sitten päästäänkin blogipaneeliin, joka ei nyt aivan suosituimpien ohjelmanumeroiden listalle päässyt. Jostain kumman syystä tämä kiinnosti itseäni enemmän kuin Furuyan paneeli. Teki varmaan mieli nähdä blogiskenen eliitti livenä, kun tässä itsekin yrittänyt jotain blogintapaista pitää. Paneelissa olivat suuta aukomassa Bubu, Kuuti, Tsubasa ja Reggy, joiden lisäksi yllätysvieras NovaJinx sanoi muutaman sanasen englanninkielisestä blogaamisesta. Jäi hieman epäselväksi, mikä tämän paneelin anti loppupeleissä oli panelistien muutenkin ylitsepursuavan egon pönkityksen lisäksi. Ehkä sillä oli jokin pieni vaikutus Suomen blogiskenen kehittymiseen; joku harvoista kuulijoista innostuu aloittamaan oman blogin tjs.

Päällimmäisenä jäi mieleen se, että blogin aloittamisen syyt melkeinpä skipattiin. Toki panelistit kertoivat omien blogiensa synnystä, mutta blogaamisesta saatavista hyödyistä ei syntynyt hyvää keskustelua. Panelistien lähestymistapa blogaamiseen kaikkiaan on melko lukijalähtöinen, mikä voi olla syynä Otakunviran ja Bubukuutin 'suosioon' (pienissä lainausmerkeissä). He ovat hieman elitistisiä eivätkä ainakaan paneelissa kiistäneet kirjoittavansa lähinnä famen takia. Minä taas olen kirjoittanut alusta lähtien lähinnä itselleni ja pieneltä osin myös muille subbaajille. Tunnen tarvetta pohtia joitain asioita kirjoittamalla, ja tämä pohdintojen julkiseksi laittaminen antaa lisäarvoa ja saa yrittämään enemmän. Nimen saamista enemmän minua kiinnostaa oman ja muiden tietomäärän lisääminen. Oikeastaan en edes (toistaiseksi) ole käyttänyt tätä nimimerkkiä juuri missään muualla. Itselle kirjoittaminen itseä kiinnostavista asioista pitää ainakin blogin pitämisen mielekkäänä. Haittapuolena on, ettei teksteistä automaattisesti tule muita viihdyttäviä tai kiinnostavia.

Paneelissa keskusteltiin myös mm. lukijoiden hankkimisesta, tasaisesta julkaisutahdista, kirjoittamisen tyylistä, blogin erikoistumisesta, anonyymisyydestä, kirjoitusten vaikutuksista, trollauksesta, episodiblogeista ja sielun myymisestä. Blogosfääriin kuuluu blogien vuorovaikutus (olisi muuten kohteliasta linkittää tännekin, kun lisäilin tuonne sivupalkkiin joitain blogeja). En nyt jaksa tarkemmin analysoida noita eri aiheita, kerta muutenkin on tulossa taas tl;dr vuodatus. Tästä blogistakaan en tällä kertaa kerro tarkemmin. Blogin perustamista suunnitteleville haluaisin sanoa seuraavaa: tärkeintä on, että itsestä tuntuu mielekkäältä kirjoittaa ja aiheista on jotain sanottavaa. Ei välttämättä tarvitse olla mikään elitisti.

P-Z Subs
Toisten blogien haukkuminen oli tietysti oleellinen osa paneelia. Tätä blogia eivät maininneet sanallakaan, mutta onneksi jättivät muitakin mainitsematta. Esimerkiksi Perunan ja Sapulin Popanimea (vai pitäisikö sitä kutsua nimellä #PERUNAONPARAS) eivät enemmälti kehuneet. Itse tunnustan hieman häpeillen, että vasta noin viikko sitten tutustuin siihen tarkemmin (olin ehkä etusivulla käynyt joskus aiemmin). Minä olen sen verran outo, että pidin siitä. Sekavat arvostelut ovat sinänsä ihan huvittavia, mutta enemmän minua kiinnosti muut piirteet. Esimerkiksi kirjoittajien ikä on melkoinen mysteeri. Alusta asti olen epäillyt, että kyseessä on jokin omituinen teekkarihuumorin taidonnäyte. Toisaalta ei ole mahdotonta, että tyypit olisivat vielä peruskoulussa. Heidän hyvä englannin ja japanin osaamisensa puhuu sitä vastaan. Onko kyseessä taitava vedätys vai pelleilevätkö he muuten vain? Toinen kiinnostava asia oli ihmisten suhtautuminen. Monet ovat koettaneet trollata trolleja tai muuten vain vetäneet herneen nenään. Säälin ihmisiä, jotka eivät ole tajunneet sivua trollaukseksi tai vähintään vitsiksi.

Kaikkein kiinnostavinta on heidän perustamansa P-Z Subs -niminen fansubbausryhmä, joka speedsubbaa tällä hetkellä Queen's Bladea englanniksi. Itse sarja on melkoista fanipalvelua (omg, tissejä!), mutta ei nyt enempää siitä. Olen hieman kateellinen, kun jaksot saavat saman tien tuhansia lataajia. Minulla on vielä kädenvääntö kesken itseni kanssa siitä, ovatko he finsubbaajia, vaikka ovat suomalaisia fansubbaajia. Kaksi ensimmäistä jaksoa olivat trolleja ja saivat melko kriittisen vastaanoton; eipä ole sen jälkeen tarvinnut esim. AniDB:n arvosanoista huolehtia. Myöhemmistä jaksoista sen sijaan he ovat tehneet osan käsittääkseni itse ja osan kopioineet muilta. Totesin itse jaksojen 6, 8, 9 ja puoliksi 10 olevan muokattuja Anonymousubsin käännöksiä. Anonymousubsin suhtautumista en tiedä, kun se(/he) julkaisee pelkät käännökset julkiseen jakeluun. Ei tietenkään ole oikein hyvien tapojen mukaista väittää kopioituja käännöksiä omiksi. Sitä voi sitten miettiä, onko miten paha asia kopioida jo valmiiksi laittomia käännöksiä...

Noh, P-Z Subs sai melkoista draamaa aikaiseksi AniDB:n foorumilla ottaessaan yhteen SFW:n subbaajien kanssa. Ketjussa on vielä yksi todiste sille, miksi ei kannata uskoa kyseisen sivuston arvosanoihin. Episodin jälkeen P-Z rippasi suoraan SFW:n karaoket omaan käännökseensä luultavasti ihan kiusallaan – melkoisia veijareita. Lataajamäärät todistavat, että harrastajat lataavat julkaisuja mielellään myös trolliryhmiltä, jos nämä ovat nopeimpia, tai pikemminkin monet eivät välitä mitä lataavat.

Tein pientä vertailua kolmen ryhmän seitsemännen jakson käännöksistä tylsistyksissäni (teksti). Lyhyesti voisin todeta, ettei P-Z Subsin versio ole lainkaan hassumpi. Sitäkin voi pohtia, onko hyvä kääntää sellaiselle kielelle, joka ei ole subbaajien äidinkieli. Kaikkiaan virkistävä tuttavuus, vaikka harva ymmärtää ja vielä harvempi osaa arvostaa. Joo, tiedän trollien haluavan huomiota ja sitä minä juuri annoin. Jännä nähdä, miten Peruna ja Sapuli tähän juoruiluun suhtautuvat. Olisin voinut jakaa postauksen kahtia, mutta lätkäisimpä mielessä olleet asiat tähän samaan.

10 kommenttia:

  1. joo noi kax ekaa kappaletta o iha asiaa kaikki, mut en sitte tykäny oikein tosta että meitä haukut TROLLEIKS!!!! ei olla trollei trollit o jotai tyhmii jotka esittää jotain toista me ollaan mitä ollaan niiq ei meilä oo mitää alttei tai jtn paska x_x

    VastaaPoista
  2. Jos jotkut eivät ole tästä vielä perillä, niin selvennän sen nyt saman tien kaikille; BRF on poistanut tähän asti kaikki Suomessa lisensoidut sarjat trackeriltään. Ryhmä tunnettiin aikoinaan Weedin kääntämisestä ja lisensointi aiheutti melkoista meteliä niin ryhmän sisällä kuin ulkopuolellakin - sarja poistettiin siitä huolimatta. Hellsingin lisensointi aiheutti hieman pienempää turhautumista mutta tämäkin sarja päätyi lopulta poistettavaksi. Death Noten lisensointihuhut on otettu taas ilolla vastaan, sillä Scifi on tehnyt tähän asti erittäin hyvää laatua, kun sitä verrataan esimerkiksi Future Filmiin. Tiiviisti voisin todeta, että sarjan poistaminen jaosta on harvoin mikään mieluinen asia ja usein vanhoillista fansubetiikkaa noudatetaan hammasta purren - etenkin kun virallisten julkaisujen laatu on mitä on. Suomen fanikulttuurin virallinen linja™ ei ainakaan auta tämän noudattamista mitenkään demonisoimalla fansubbaajia ja heidän giganttisia v-peniksiään.

    Moraali ja hyvät teot ovat kuitenkin aina suhteellisia ja vaikka moni meistä pyrkii tekemään "oikein", niin eri tilanteet johtavat valitettavasti erilaisiin lopputuloksiin. Laiton jakaminen voi olla toiselle ainoa tapa nähdä rakastamaansa kulttuuria, joten asia ei ole aina niin yksinkertainen kuin miltä se tuntuu ensiksi. Jos joku ryhmä poistaa sarjan trackeriltään, niin on naivia kuvitella, että se katoaa ikiajoiksi jos sarjaa ei ole tarjolla globaalisti - myös niille vähempiosaisille.

    VastaaPoista
  3. Popanime: Riippuu trollin määritelmästä. Luokittelu saattoi olla hätäinen, väärä ja turha teidän tapauksessanne. Enemmän teitä on trollattu kuin mitä te olette trollanneet (yleisen määritelmän mukaan).

    Kurre: Loppupuoli viestistäsi meni vähän ohi. Olisit voinut samalla heittää tämän linkin, niin mun ei olisi tarvinnut sitä lisätä:

    http://www.mod16.org/hurfdurf/?p=44

    TheFluff niminen fansubbaaja kertoo siinä omat näkemyksensä fansubbauksen nykytilanteesta ja kritisoi (omien sanojensa mukaan trollaa) laillisia striimejä. Hänen mielipiteensä ovat huomattavasti omiani jyrkempiä, mutta viestistä käy hyvin ilmi nykyiset kehityssuunnat. Hän väittää, etteivät fansubbaajat enää välitä lisensoinnista tai edes pyynnöistä lopettaa subbaaminen. Tiesin lisensoinnin kunnioittamisen (eli subbaajien etiikan) olevan aikaa sitten vanhentunut perinne, mutta yllätyin silti hänen asenteestaan. Fansubbauskin on hänen mukaansa nykyään täysin warez scenen alahaara (rippaaminen on sitä ollut alusta asti). On hyvä muistaa, ettei hänkään edusta läheskään kaikkia fansubbaajia mielipiteillään ja joissain tiimeissä eettiset periaatteet ovat edelleen voimassa.

    Olin itse vaikuttamassa BRF:n linjavetoon, joten kaksinaismoralismini Bleachin suhteen on melko härskiä. Lisensoinnin kunnioittaminen tekee toiminnasta astetta kunniallisempaa ja parantaa BRF:n julkista imagoa. Sitä ikään kuin yritetään olla "parempia ihmisiä" kuin muut piraatit, vaikka todellisuudessa emme ole sen kummoisempia. Yarr!

    VastaaPoista
  4. Viestini loppuosa on vain lyhyt pohdinta siitä, että mitä moraali on ja mikä tekee ihmisestä "hyvän". Moraalista keskusteleminenkin on usein täysin naurettavaa sillä sehän on vain yhteiskunnallinen ihanne - pelkkä normi, joka haarautuu etiikkaan. Vaikka tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen jakaminen olisikin laitonta, sen harjoittaminen ei tee ihmisestä mitenkään automaattisesti moraalitonta - etenkään kun kasvava osa kansasta hyväksyy tällaisen toiminnan. Huvittavinta tässä keskustelussa on siinä, että tällaisen väitteen heitti alun perin ilmaan henkilö, joka saarnaa sitä mitä harjoittaakin.

    Fansubien jakaminen lisensoinnin jälkeen on ehdottomasti vanhan fansubetiikan vastaista mutta mikä olisi sen moraalisempaa kuin tarjota kaikille ihmisille pyyteettömästi mahdollisuus tutustua kulttuuriin pistäen itsensä tulilinjalle? Halusin vain tuoda sen asian esille, että moraalista keskusteleminen on loppupeleissä täysin turhaa, etenkin kun kyse on fansubbauksesta. Fansubbaus ja fansubien katsominen tulee jatkumaan tasan niin kauan kun lailliset palvelut tekevät niistä turhia. Kaikki keskustelu moraalista on vain ajankulua tai epäonnistunut yritys lopettaa ihmisten laiton harrastus. Tiedostojenjakajien syyllistämistä on harjoitettu jo 90-luvusta asti. Olisi aika myöntää, ettei viesti mennyt perille.

    Nyt kun tätä viestiä lukee, niin alkaa itsekin pohtia, että oletanko minä jokaiselta lukijalta telepaattisia lahjoja.

    VastaaPoista
  5. Eli olit kuin olitkin fansub-luennolla, näin vähän oletinkin ;).

    Luento meni tosiaan hieman "tiivistelmäksi" fansub-aiheisesta keskustelusta, mitä Suomessa on asian tiimoilta ~vuoden aikana käyty. Toisaalta ajatus luennosta on minulla jo vuoden elänyt, joten olenkin kirjoittanut aiheesta blogiin ja foorumeille juuri siksi. On kyllä totta, että uutta asiaa olisi voinut luennolle kehitellä ja ottaa esille enemmänkin.

    Mitä taas subbauksen hyväksyttävyyteen tulee, sitäkin olisi varmaan voinut vähän avata ja kertoa että eivät tosiaan KAIKKI subbaajat juokse vpeniksen perässä - toisaalta, hyvin useat subbaajat valitsevat subattavakseen juuri niitä suosituimpia sarjoja; nähdäkseni juuri siitä syystä, että niille saa isoja katsojalukuja (tai oikeastaan lataajalukuja). Miksi esimerkiksi itse olet mukana subbaamassa Bleachia, jota nopean baka-updates.com -vilkaisun perusteella subbaa ainakin 15 eri subbaustiimiä, etkä esim. Kupuu~ Mamegomaa? Sitä ei subbaa englanniksi kukaan. Ainakaan kyseessä ei ole "haluan tarjota ihmisille tavaraa jota he eivät muuten näkisi", varsinkin kun Bleach (ja monet muutkin mainstream-animet) tulevat aivan varmasti joskus virallisinakin käännöksinä.

    Laki ja moraali ovat todellakin eri asia, mitä koetin moneen kertaan tuoda esiin - toivottavasti et ottanut niitä "byhyy, pahat warettajakakarat vievät leivän artistin pöydästä"-juttuja todesta? Varsinkin kun sanoin että juttu ei niin mene, erityisesti silloin kun kaikkea materiaalia ei välttämättä ole edes kaupan. Siinä tapauksessa menetystä artistille ei nähdäkseni tapahdu ollenkaan.

    Toisaalta minun nähdäkseni lähtökohtana tulee olla se, että teosten käyttö tapahtuu laillisesti. Tämä ei tarkoita, että toiminnan täytyisi muuttua lainmukaiseksi, vaan nimenomaan toisin päin! Koetin nimenomaisesti tehdä selväksi, että koko tekijänoikeusjärjestelmä nykymuodossaan on perustettu fyysisten kopioiden pohjalle (ns. Gutenberg-malli :P). Järjestelmä on tosiaan toiminut noin 500 vuotta ihan hyvin, mutta internet on muuttanut tilannetta radikaalisti eikä systeemi enää nykymuodossaan toimi. Muutoksen täytyy tapahtua 1) laillisissa jakelukanavissa ja toisaalta tietysti myös 2) laissa. Kakkoskohtaa olisi varmasti voinut tuoda esiin enemmänkin, esimerkiksi mainitsemalla mitä vaikutuksia yleiseen lainkuuliaisuuteen on laeilla, joita kukaan ei valvo eikä pysty valvomaan, joita kukaan ei kunnioita ja jotka useimmat kokevat epäoikeudenmukaisiksi...

    Joku oli Desuconin palautelomakkeella kaivannut jonkinlaista loppuyhteenvetoa luentoni lopuksi joten sanottakoon se nyt - nykyinen tekijänoikeuslaki on kirjoitettu fyysisten kopioiden pohjalta ja soveltuu todella huonosti internetaikakauteen. Fansubbauksen ja muun laittoman levityksen yleisyydestä kaupalliset toimijat saavat syyttää lähinnä itseään koska eivät ole ottaneet huomioon maailman muuttumista. Muutos kuvioon ja erityisesti tekijänoikeuslakiin on kyllä tulossa, mutta milloin, sitä en osaa sanoa; valistunut arvaukseni on n. 5 - 20 vuoden päästä. Siihen asti itse kukin warettakoon kaikki piuhat punaisina kunnes muutos tapahtuu.

    VastaaPoista
  6. Mitä taas blogipaneeliin tulee, se oli aika trollipitoinen tarkoituksella - en tiedä huomasitko sen. Reaktiosi antaisi ymmärtää että ainakin osa meni ohi.

    Blogin perustamiseen syitä on varmasti monta, emmekä niitä tosiaan lähteneet puimaan. Harmillista jos olisit halunnut juuri niistä kuulla; nythän se meni juuri siihen että "no itse tein näin".

    Kuitenkin väitös siitä, että pitäisin/pitäisimme "elitistiblogia" famen saamiseksi menee toisaalta metsään, varsinkin jos perusteena on "yleisölle" kirjoittaminen. Populistinen olisi jo oikeampi termi, mutta sekin menee metsään, sillä tuskinpa oikeustieteelliset pohdintani kiinnostavat tässä maassa kuin enintään noin 20 ihmistä ;)

    "Kirjoitan vain itselleni ja pienelle kaveripiirilleni"-asenne on jännä. Voisin jopa väittää, että ko. asenne on oikeastaan täysin mahdoton. Jos kerran kirjoittaa vain itselleen ja kavereille, miksi sitten pitää julkista blogia? Takana täytyy olla ainakin pieni toive siitä, että joku muukin löytäisi blogin ja sieltä jotain sisältöä elämäänsä:

    "Lisäksi laadin oppaita eri aiheista. Kaikki tämä ihan vain omaksi ja muiden iloksi! Fanipalvelua faneille!" - ilmeisesti kuitenkin kirjoitat muille ;)

    Mainittakoon myös, että minäkään en ole Kuuti-nimimerkkiä missään muualla käyttänyt, eli sitäkään kautta famea ei kyllä tule. Toisaalta en myöskään peittele tai ole yrittänyt peitellä jälkiäni mitenkään, joten jos jotakuta mystinen Kuuti kiinnostaa, tämän henkilöllisyyden saa varmasti helposti selville.

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti kirjoituksesta ei nyt tullut liian tulikivenkatkuinen, sillä loukkaamistarkoitusta ei ole. Mainittakoon vielä, että mietin sinun kutsumistasi "vastaväittäjäksi" fansub-luennolle, mutta jossain kirjoituksessasi sanoit, ettet halua olla näkyvillä, joten en sitten kutsunut.

    Mutta eipä tässä, jatketaan blogailuja.

    (Ja sori tämä wall of text, tulikin vähän pidempi teksti kuin mitä ajattelin... :D)

    VastaaPoista
  8. "Miksi esimerkiksi itse olet mukana subbaamassa Bleachia, jota nopean baka-updates.com -vilkaisun perusteella subbaa ainakin 15 eri subbaustiimiä, etkä esim. Kupuu~ Mamegomaa?"

    Tonttuu voinee vastata asiaan itse mutta sanon tähän väliin, että me molemmat liityimme ryhmään vasta projektin aloittamisen jälkeen. Olemme myös molemmat päättäneet lopettaa subbaamisen 62-63 jaksojen jälkeen, koska sarjan taso laskee tuosta eteenpäin kuin lehmän häntä. v-peniksen kannalta tämä on täysin järjetöntä, sillä sarja kerää eniten kommentteja kaikista sarjoistamme ja on täten myös osittain palkitsevin projekti. Sitä on kuitenkin turha kieltää, etteikö palaute olisi myös yksi palkitseva osa harrastusta.

    Syitä juuri Bleachin sarjan kääntämiseen? Se on yksinkertaisesti erittäin hyvä sarja, joka ansaitsee tulla käännetyksi suomenkielelle. Se kuinka moni ulkomaalainen ryhmä kääntää sitä on meidän kannaltamme täysin yhdentekevä. En kiellä v-penis -väitettä kokonaan, sillä syitä harrastamiseen on juuri niin paljon kuin itse harrastajiakin mutta jos ryhmän tarkoitus on palvella nimenomaan faneja, niin olisi tyhmää valita sellainen (huono?) sarja jolla ei ole ollenkaan suosiota. Hyvien (suosittujen?) sarjojen subbaaminen on yksinkertaisesti paljon kiinnostavampaa. Minusta ei ole ainakaan sellaiseksi pyhimykseksi joka kääntää joko pelkästään faneja varten tai pelkästään tuntemattomia sarjoja.

    En usko, että ketään nykyisestä scenestä haluaa tulla väittelemään aiheesta kasvokkain. Tällaisia pyyntöjä on kuuleman mukaan tehty ennenkin. Tyhmäähän se olisi tulla kansa eteen ja sanoa; ”moi, olen Tuomas ja olen rikollinen. Keskustellaan nyt laittomista tavoistani”. Keskustelu on tietysti hyvästä mutta itselläni on hieman sellainen olo takaraivossa, että fansubbauksen laittomuuden mainostaminen on luonut täysin uuden sukupolven harrastajia, joita laki tai vanha fansubetiikka ei kiinnosta pätkän vertaa; ”turha rikollisten on lakia noudattaa. Tärkeintä on, ettei jää kiinni.”. Tämä on vain tällainen ajatus mutta se vain tuli mieleeni kun luin tuota TheFluffin blogia.

    Yleisesti voisin sanoa olevani samaa mieltä kanssasi laista ja fansubbauksen tulevaisuudesta noiden viestin perusteella.

    VastaaPoista
  9. Oho, Kurre ehti ensin kommentoimaan. Ei tarvitse enää itse selittää subbaajien sarjavalintojen syitä. :P Pelkästään tuntemattomia sarjoja kääntävät ryhmät ovat muutenkin melko harvinaisia. Se, että jotkut ryhmät kääntävät sarjaa englanniksi, ei mielestäni täysin poista tarvetta kääntää sitä myös suomeksi.

    Mietinkin, aiotko niidel kirjoittaa vastausta tänne. Kyllä minä toivoakseni huomasin, missä kohdissa esitelmää et ollut täysin tosissasi. Olisit kieltämättä voinut puhua hieman enemmän lakeihin liittyvistä ongelmista, kun sen näkökulman käsittely jäi vähiin. Itsekin olen sitä mieltä, että laillisia jakelukanavia täytyy kehittää, mutta on varmasti kaikin puolin melkoinen haaste tehdä se oikein – mahdollisesti liian suuri. Fansubbaus häviää joka tapauksessa vasta kun se tehdään oikeasti tarpeettomaksi, mitä ei varmaan ihan lähivuosina tapahdu. Fansubeihin voitaisiin tosin suhtautua nykyistä myönteisemmin noin ylipäätään.

    Arvelinkin paneelin puhujien kirjoittavan muunkin kuin famen takia, mutta sitä ette paneelissa maininneet (satuin huomaamaan). Yritin vähän tarkoituksellisesti provosoida väittämällä blogejanne elitistisiksi (ovat ne tosin hieman sitä varmaan omasta mielestännekin). En minäkään ole väittänyt pelkästään itselleni kirjoittavani, vaan että kirjoitan ensisijaisesti itselleni; se näkyy erona tekstien tekotavassa. Ensisijaisesti muille kirjoittava puntaroi jatkuvasti lauseidensa sisältöä ja muotoilua lukijoiden kannalta, jolloin sitä mahdollisesti huolehtii liikaakin sanomisistaan. Minä taasen huomaan välillä uppoutuneeni niin syvälle ajatuksiini, että muiden voi olla vaikea ottaa niistä selkoa. Harkitsen minäkin sanavalintoja ja hion tekstiä ennen julkaisua (jos jaksan), mutta silti tekstini ovat enimmäkseen omaksi iloksi kirjoitettuja. Tietenkin toivon vilpittömästi tekstieni kiinnostavan myös muita. Joistain valitsemistani aiheista ei edes ole kirjoitettu juuri mitään muualle, joten sitä tuntee tehneensä jotain yleishyödyllistä.

    Tämän nimimerkin takana olevaa henkilöä ei uskoakseni aivan simppeliä ole jäljittää, kun olen yrittänyt peitellä jälkiäni. Ei se aivan mahdotontakaan ole oikeilta henkilöiltä kysymällä ja tiedonmurusia yhdistelemällä... Luultavasti ei ketään edes kiinnosta. Nimimerkin takaa toimiminen antaa mielestäni enemmän vapauksia, eikä pääsyyni siihen ole todellakaan virkavallan pelko.

    En usko siitä koituvan mitään pahempia ongelmia, jos joku fansubbaaja kävisikin conissa puhumassa; olisi oikeastaan hyvä tuoda silläkin tavoin näkemyksiämme esille julkiseen keskusteluun. Itse en vain halua sellaista roolia ottaa, joten olisin luultavasti kieltäytynyt niidelin kutsusta. Piraatit voivat minun puolestani edustaa fansubbaajiakin, kun takana oleva ajatusmaailma on suunnilleen sama. Aika vähän siinä esitelmässä oli muutenkaan sellaista, johon olisi tehnyt mieli antaa tarkennusta tai väittää vastaan. Yleisökin heitteli välillä hyviä kommentteja mm. DRM:n ongelmista.

    Tulispa aina näin hyvää keskustelua kommentteihin. ^_^

    VastaaPoista
  10. moi meiit pitää kutzuu #perunaonparas animeblogixxx ku sit me ollaa ylimpänä aakkos järjestyxes nois blogi rolli jutuis ^____^

    ps ei välitetä juoruisttt ^___^

    VastaaPoista