tiistai 20. tammikuuta 2009

Fansubbauksen tulevaisuus

Edellisessä viestissä kirjoitin kotimaisesta fansubbauksesta ja tässä oli tarkoitus kirjoittaa ulkomaisesta. Ajattelin kertoa mm. Ranskan aktiivisesta fansubbaus-kulttuurista ja hyvistä fansubbausryhmistä, mutta totesin niiden olevan tylsiä aiheita. Ehkä joskus myöhemmin niistä...

Olen nyt pari päivää pohtinut kunnolla fansubbauksen ja animeteollisuuden nykytilaa ja tulevaisuutta. En ole mikään alan asiantuntija enkä ollut aiemmin perehtynyt tarkemmin näihin aiheisiin. Tutustustuessani mieleeni muotoutui kiintoisa visio tulevaisuudesta ja jaan sen nyt kanssanne. Haluan antaa erityiskiitokset Kurapicalle hyvistä ja ajankohtaisista ajatuksista. Myös edellisessä blogimerkinnässä mainitsemissani Anime-lehden numeroissa on mielenkiintoisia näkemyksiä, joita en ala tässä toistamaan tai kommentoimaan.

Olette varmaan huomanneet, etten ole kirjoittanut paljoakaan mangasta. Se johtuu siitä, että manga on hieman erilainen mediana. Onhan näitä OneMangan kaltaisia palveluita, mutta silti monet lukevat mangansa mieluummin kirjana. En ota tähän käsittelyyn mukaan mangaa, koska se mutkistaisi asioita, ja ongelmat koskevat muutenkin lähinnä animea. Ehkä osa mangastakin tulee jatkossa luettavaksi laillisesti verkkoon. Onhan näitäkin tapauksia jo nähty (mm. VIZ:in sivuilla).

Fansubbauksen historiasta lienee turha kirjoittaa enemmälti. Mainitsen vain sillä olleen suuri merkitys nykyiselle animen suosiolle ja otaku-kultuurin synnylle. Tätä ei varmaan kukaan järkevä ihminen kiistä. Historiaa kiinnostavampia kysymyksiä ovat, mikä on fansubbauksen merkitys nykyään ja mihin se jatkossa kehittyy.

Nykytilanne
Nykyinen virallinen julkaisukaava taitaa olla suunnilleen seuraavankaltainen: Japanilainen tuottaja tekee animen ja esittää sen japanilaisille katsojille televisiossa, elokuvissa tai suoraan DVD:llä. Amerikkalaiset maahantuojat hankkivat lisenssit joihinkin suosittuihin sarjoihin ja alkavat myydä näitä kaupoissa ja näyttää televisiossa. He maksavat japanilaisille yhtiöille jonkin sovitun könttäsumman julkaisuoikeuksista. (Jotkut muuten kuvittelevat, että kun sarja on Amerikkaan lisensoitu, on se myös kaikkialle muihin länsimaihin.) Käsittääkseni suomalaisetkin maahantuojat hankkivat julkaisuoikeudet suoraan japanilaisilta tuottajilta. Nykyisessä julkaisumallissa on ongelmia ja rajoituksia, kuten varmaan kaikki ovat huomanneet. Kuluttajat hakevatkin muita vaihtoehtoja – joko laillisia tai laittomia.

Länsimaihin on syntynyt hyvin vahva fansubbaus-kulttuuri. Nykyään fansubatut versiot kilpailevat suoraan kaupasta löytyvien tuotteiden kanssa. Erityisesti tämä alkaa olla ongelma Pohjois-Amerikassa (suomalaisetkin julkaisijat ovat huomannet kilpailevansa englanninkielisten fansubbien kanssa). On erinäisiä syitä, miksi fansubbaajat eivät lopeta laittomien käännösten jakamista. Näistä syistä ja muista alaan liittyvistä ongelmista löytyy tarkempaa tietoa mm. täältä. Joillain ihmisillä on hieman motivaatiopulaa maksaa huonolaatuisista virallisista julkaisuista, eivätkä he ymmärrä, miksi muutenkaan pitää maksaa sellaisesta, minkä japanilaiset näkevät ilmaiseksi. Mielestäni tuottajat ja tekijät ovat kuitenkin oikeutettuja saamaan tuloja myös länsimaista, joissa heidän tuotoksiaan katsotaan. Nykyinen tulomalli ei ole kuitenkaan hyvä, koska siinä on paljon välikäsiä ja monet katsojat valitsevat mieluummin ilmaisen ja nopean vaihtoehdon.

Ilmainen netistä lataaminen on tullut jäädäkseen. Jos teistä tuntuu paremmalta tilata haluamanne anime ulkomailta tai ostaa se maahantuojalta, tehkää minun puolestani niin. Hurjimmat otakut tilaavat animensa ja mangansa suoraan Pyhästä Maasta, jolloin eivät ainakaan joudu kärsimään harhaoppisista käännöksistä. Tosiasia on, että ulkomailta tilaajia on hyvin vähän suhteessa suoraan netistä lataaviin katsojiin. Animen (ja osin myös mangan) tulevaisuus on netissä ja virallisten tarjoajienkin on siihen sopeudettava. Mistä sisällöntuottajat siis saavat ansaitsemansa tulot? Hahmottelen alle joitain visioita tulevaisuudesta.

Tulevaisuus
Merkittävimpiä uudenlaisen keskustelun herättäjiä oli Justin Sevakisin pääkirjoitus marraskuussa 2007, missä hän esitti uusia lähestymistapoja animeteollisuudelle. Myöhemmin näitä ajatuksia on viety hieman pidemmälle ja järjestetty erinäisiä kokeiluja. Eräs kiinnostavimmista aiheeseen liittyvistä keskusteluista käytiin elokuussa 2008, kun animeteollisuuden ja eräiden tunnettujen fansubbaus-ryhmien edustajat istuivat samaan pöytään. Suosittelen katsomaan linkin takana olevan videon. Vaikka vielä on paljon ristiriitaisia näkemyksiä, alkavat fansubbaajat ja viralliset tahot löytää yhteistä säveltä.

Uskon animen tulevaisuuden olevan verkossa ja erityisesti striimauksessa. Nykyään on jo paljon animea katsottavana esim. Veoh.com -sivuston kautta. Näissä videoissa on ongelmia erityisesti kuvanlaadun kanssa, ne eivät ole laillisia eivätkä tekijät saa niistä lainkaan tuloja. Itse kannatan ladattavia videoita niiden monipuolisuuden vuoksi varmaan vielä pitkään. Se oli sivukommentti, ja nyt takaisin aiheeseen: Tulevaisuudessa suuri osa striimattavasta materiaalista saattaa olla laillista, jos animeteollisuus ja fansubbaajat uskaltavat edetä rohkeasti uuteen suuntaan.

Tällä hetkellä fansubbaus-piirien suurimpia puheenaiheita on CrunchyRollin päätös muuttua kokonaan lailliseksi sivustoksi. Aiemmin toiminta oli hyvinkin hämärää laittomien fansubbien ja jäsenmaksujen vuoksi. CR alkoi hiljattain julkaisemaan Naruton uusimmat jaksot katsottavaksi vain tunnin niiden Japanin-esityksen jälkeen jäsenmaksun maksaneille katsojille. Muut saavat katsoa jakson viikko julkaisun jälkeen ilmaiseksi. (CR ei sitten ole ainoa sivu, jolta Narutoa voi nyt katsoa laillisesti.) CR:n mallissa erikoista on mm. se, että sarjat on varustettu softsubeilla ja ovat katsottavissa usealla eri tarkkuudella. Nuo softsubit mahdollistavat harrastajapohjaisen käännösten tekemisen usealle eri kielelle. Erittäin kiinnostava kehityssuunta, jota nyt visioin hieman eteenpäin.

Jatkossa varsinkin tunnetummat animesarjat tulevat olemaan katsottavissa netissä ilmaiseksi ja laillisesti. Syntyy muutamia suuria ja laillisia sivustoja, jotka ovat vieneet CR:n ajatuksia pidemmälle ja hioneet käytettävyyden huippuunsa. Näillä sivustoilla on sopimukset suurien japanilaisten tuottajien kanssa. Tunnettujen sarjojen laittomalle fansubbaukselle ei enää ole tarvetta, koska laatu on sen verran hyvä. Kuka tahansa voi laatia käännöksen sivustolta löytyvään jaksoon ja laittaa sen muiden nähtäväksi laillisesti. Sivusto saattaa myös palkata subbaajia tekemään laadukkaita käännöksiä. Fansubbaus-skene pienenee, mutta ei kuole. Samoin käy DVD-levityksen. Fansubbaajat tyytyvät kääntämään vähemmän tunnettuja sarjoja, joita ei virallisilta sivuilta löydy. Laillinen sivusto voi tarjota jäsenilleen maksullista jäsenyyttä, jolla pääsee eroon mainoksista ja pääsee lataamaan jaksoja tietokoneelle. Lataukseen liittyy paljon ongelmia ja en osaa sanoa, onnistuuko sen toteutus koskaan kelvollisesti. Sivustojen toiminta rahoitetaan lähinnä jäsenmaksuilla ja mainoksilla.

Mitä tällainen visio vaatisi toteutuakseen? Lähinnä asennemuutoksen tuottajien, levittäjien ja fansubbaajien keskuudessa. Katsojat pääsevät katsomaan sarjat helposti ja ilmaiseksi, joten heidät on helppo saada mukaan. Käytännössä sarjat on saatava näkymään joka maassa tai muuten laiton fansubbaus jatkaa toimintaansa. Ihmisten pitäisi myös pystyä katsomaan sarjansa ilmaiseksi ja ilman rekisteröitymistä. Erityisesti tässä tarvitaan japanilaisten tuottajien halukkuutta uuteen toimintatapaan. Se tulee olemaan ehkä ongelmallisinta, vaikka he saisivatkin paremmat tulot tätä kautta. Parhaassa tapauksessa tuottajat saattavat myös itse perustaa nämä sivustot ja palkata omat kääntäjänsä.

Se, missä aikataulussa ja mittakaavassa muutos tapahtuu, on vielä hämärän peitossa. Monesta suusta on kuitenkin jo kuultu, että muutos on saatava aikaan. Jos tällaiseen muutokseen ryhdytään, on se suuri edistysaskel ja esimerkki muille median aloille. Tällä hetkellä vielä riidellään ja kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja. Itse en usko kovinkaan nopeaan ja radikaaliin muutokseen, mutta toivon kehitystä tapahtuvan. Esittämäni visio voi olla liian optimistinen eikä tule ehkä koskaan toteutumaan. Eri toimijoilla on hyvin erilaiset intressit ja hienotkin suunnitelmat voivat kaatua kehnoon toteutukseen.

Sellainen oli osittain itse muotoilemani visio. On esitetty muitakin visioita, kuten nykyisen fansubbauksen muuttuminen lailliseksi ja kaupallistuminen tai koko animeteollisuuden romahtaminen (ainakin länsimaissa). Nämä kaksi visiota tuntuvat hetken pohdinnan jälkeen omasta mielestäni niin järjettömiltä, etten viitsi niitä edes tarkemmin esitellä. Miettikää itse vähän aikaa niin huomaatte niissä aivan perustavanlaatuisia ongelmia. Ajattelu välillä tekee vain hyvää liiasta animen katsomisesta tylsistyneille aivoille. :D

Tässä oli joitain näkemyksiä fansubbauksesta ja sen tulevaisuudesta. Varmasti löytyy paljon muitakin järkeviä näkökantoja. Huomaan jo nyt unohtaneeni mainita monesta asiasta, vaikka tekstiä syntyi enemmän kuin oli tarkoitus. Seurailen mielenkiinnolla sivusta, millaista keskustelua aiheesta syntyy tänne ja muualle. Kirjoitan lisää pohdintojani fansubbauksesta joskus ennustamattomassa tulevaisuudessa.

Nyt tämä blogi alkaa toistaiseksi keskittyä muihin asioihin. Ajattelin tässä lähiaikoina laittaa tänne hieman kirjanmerkkeihini kertyneitä linkkejä, omia oppaitani ja muuta kivaa. Lukekaa blogiani jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti