lauantai 14. helmikuuta 2009

µTorrentin niksit

Päätin kirjoittaa oppaan torrentti-järjestelmästä (yhteyskäytännön nimi on BitTorrent) ja erityisesti yhdestä ohjelmasta. Useimmat fansubbaajat käyttävät torrentteja pääasiallisena jakelukanavanaan (muitakin on käytössä). Torrentit ovat muutenkin nykyään erittäin suosittuja ja järjestelmä on minusta muutenkin hyvä. µTorrent (aka uTorrent, lausunta vaihtelee) on siitä hieno ohjelma, että aloittelijakin oppii käyttämään sitä nopeasti. Yksinkertaisen ulkokuoren alta löytyy kuitenkin joitain hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka nyt esittelen. En laadi tätä ohjetta ihan aloittelijoille, mutta yritän olla ymmärrettävissä.

Miksi juuri µTorrent? Onhan näitä muitakin ohjelmia, kuten Vuze (aiemmin Azureus), BitTorrent ja BitComet Windowsille sekä Deluge, KTorrent ja Transmission Linuxille (clienttejä voi vertailla täällä). Ehkä niistä löytyy omat hyvät puolensa, mutta en ole kokenut tarvetta vaihtaa ohjelmaa. µTorrent edustaa minulle yksinkertaisuuden ja monipuolisuuden harvinaisen onnistunutta liittoa. Ohjelma ei oikeastaan edes tarvitse laajennuksia tai eri versioita. Olen avoimen lähdekoodin kannattaja, mutta jostain syystä tämän ohjelman suljettu koodi ei häiritse minua. µTorrentin arvioidaan olevan tällä hetkellä maailman suosituin BitTorrent-ohjelma, joten ehkä se on liian valtavirtaa joillekin... Uusin versio tällä hetkellä on 1.8.2 ja ohjelman voi ladata täältä.

Peruskäsitteet
Torrentti-järjestelmään liittyy paljon käsitteitä, jotka aiheuttavat aloittelijoille päänvaivaa. Tärkeimpiä käsitteitä ovat torrentti, trakkeri (= seurantapalvelin), P2P (= peer-to-peer) clientti (= asiakasohjelma), seeder (= jakaja), leecher (= lataaja, saanut negatiivisen merkityksen), peer (= toinen lataava asiakasohjelma), swarm (= parvi, kaikki tunnetut käyttäjät), ratio (= jakosuhde), hash (= tiedostosta laskettu "tunniste"), osa (tiedostot koostuvat osista), announce (= clientti antaa ja saa tietoja trakkerilta) ja scrape (= pikapäivitys palvelimelta). Selitän keskeisimmät käsitteet nyt tarkemmin.

Torrentti: Pieni tiedosto, joka sisältää kaiken varsinaisiin tiedostoihin liittyvän informaation (ns. metadata) sekä trakkerien osoitteet. Jokaisesta tiedostosta on tallennettu nimi, koko ja jokaisen osan tarkistussummat. Tarkistussummien avulla voidaan varmistua, että tiedosto saadaan siirrettyä virheettömästi. Onnistuneesti siirretty tiedosto on siis täysin korruptoitumaton. Puheessa termillä viitataan usein varsinaisiin tiedostoihin.

Trakkeri: Suomeksi seurantapalvelin. Sekoitetaan toistuvasti torrenttien hakusivuihin ja listoihin, mutta on hieman eri asia. Monet hakusivut toimivat kylläkin myös trakkereina. Trakkeri pitää kirjaa torrentteja lataavista ja jakavista käyttäjistä. Erityisen tärkeässä asemassa trakkerit ovat latausta aloitettaessa. Hyvin toimiva trakkeri pitää asiakaslistaansa ajan tasalla ja on aina päällä. Harmittavan suuri osa trakkereista toimii kuitenkin huonosti, mistä syystä on kehitetty mm. DHT ja PEX (käyttäjen vaihto). DHT mahdollistaa trakkerittoman käyttäjien etsinnän ja on nykyään tärkeässä asemassa. Trakkerit voivat olla myös yksityisiä (private), jolloin käyttäjän on rekisteröidyttävä niitä käyttääkseen. Näillä trakkereilla/sivustoilla on useimmiten uusimmat tiedostot ja parhaat nopeudet.

Siinä tuli monelle varmasti paljon vaikeita termejä. Lisäksi on hyvä tietää jotain peruskäsitteitä verkoista, kuten IP-osoite, portti, reititin, NAT, enkryptaus, paketti ja protokolla. Lisätietoja voi katsoa vaikka Wikipediasta tai µTorrentin mukana tulleesta (englanninkielisestä) ohjeesta. Siirrytään nyt itse ohjelmaan.

µTorrentin ominaisuuksia
  • Kevyt - Pienikokoinen ja toimii vanhemmillakin alustoilla.
  • Suomenkielinen - Kielipaketti tulee mukana.
  • Suorituskykyinen - Toimii (useimmiten) tehokkaasti.
  • Paketoitavissa - Saa laitettua vaikka muistitikulle.
  • RSS-lataaja - Uudet julkaisut suoraan lataukseen.
  • DHT - Peerien haku ilman trakkeria.
  • Sulautettu trakkeri - Korkeintaan satunnaiseen käyttöön.
  • Cache - Välimuisti tehostaa tiedostojen käsittelyä.
  • Valittavat tiedostot - Ei tarvitse ladata kaikkea välittömästi.
  • Tilanvaraus - Varaa suoraan tiedoston vaatiman tilan (ei pirstaloitumista).
Muitakin ominaisuuksia löytyy, kuten: PEX (käyttäjien vaihto), PE (protokollan salaus), LPD (paikallinen käyttäjien haku), UPnP (reitittimen porttien aukomiseen), NAT-PMP (suunnilleen sama kuin edellä), HTTPS-trakkerit, UDP-trakkerit, Web-lähteet (palvelimella olevan tiedoston voi ladata protokollan avulla), Initial seeding (silloin kun on vain yksi jakaja ja useampi lataaja), Proxy-tuki, Unicode, labelit (eli nimikkeet), nopeusrajat, priorisointi, ajastin, hakupalkki, skinit, torrenttien luontivelho, torrentin avaus URL:sta, IP-bannit (erilliseen tiedostoon), Magnet-osoitteet, WebUI (etähallintaan), automaattinen päivitys ja piilotettu tetris ('t'-näppäin Tietoa-ikkunassa). Keskityn alla muutamaan hyödylliseen toimintoon. Tämä opas paisuu liiaksi, jos yritän kaiken selittää.

Asetukset kuntoon
Harkitsin kirjoittavani yksityiskohtaisemman oppaan asetusten säädöstä, mutta totesin sellaisen turhaksi. Ohjelma toimii varsin hyvin myös oletusasetuksilla. Mainitsen nyt asiat, joiden säätämisestä voi olla hyötyä. Automaattisen käynnistymisen ja käyttöliittymän toiminnan voi asettaa omien mieltymysten mukaiseksi. Torrent-tiedostoille voi olla paikallaan asettaa jokin järkevämpi tallennuspaikka, jotta ne löytää tarvittaessa. Lataukset voi pistää automaattisesti tallentumaan johonkin kansioon (tallennuspaikkaa kannattaa oikeasti miettiä). Latausnopeuksia ja yhteyksien enimmäismääriä kannattaa säätää tilanteen ja kaistannopeuden mukaan. Sama pätee myös aktiivisten torrenttien määrään. En näe järkeä tukkia koko kaistaa, jos sitä on tarkoitus käyttää muuhunkin. Nopeuden säätämisessä voi auttaa myös ajastin. Liikenne ei ole oletuksena salattua, mutta vainoharhaiset voivat laittaa pakotetun salauksen päälle (eipähän urkkijat saa selvää liikenteestä). WebUI on selaimen kautta käytettävä käyttöliittymä. Se on kätevä, jos haluaa hallita latauksia jostain toiselta koneelta. Ei vaadi muuta kuin asetukset kohdilleen ja sitten selaimella osoitteeseen http://[koneen ip]:[portti]/gui/. Ohjelmaan voi määrittää omia hakukoneita. Turhia ominaisuuksia voi kytkeä pois päältä kaistaa kuluttamasta (LPD, UPnP...). Säätämisestä pitäville löytyy sitten lisää kaikenlaista kivaa, mutta eiköhän noilla pärjää jo aika pitkälle.

Käyttöliittymän muokkaus
Selostan lyhyesti käyttöliittymän käyttöä omien kokemuksieni kautta. Olen havainnut nimikkeet erittäin käteviksi suurten torrenttimäärien (>100) ryhmittelyssä. Torrentit tulee useimmiten ryhmiteltyä niiden tilan mukaan (useamman ryhmittelyehdon valinta vaihtonäppäin pohjassa). Omasta mielestä turhat kentät kannattanee poistaa näkyvistä. Punaiset kuvakkeet tarkoittavat yleensä sitä, ettei trakkeriin saada syystä tai toisesta yhteyttä. Ponnahdusvalikosta löytyviä pakotettua aloitusta, pakotettua uudelleentarkistusta ja latauskansion asetusta tulee käytettyä aika usein. Joskus voi tulla tarve poistaa ylimääräisiä torrentteja, mutta on aika turha poistaa valmistuneita. Alaikkunasta välilehdeltä Yleiset näkee hyödyllisiä lisätietoja. Palvelimet-välilehdellä näkee käyttäjähakujen tilan. Käyttäjät-välilehdellä näkee mm. muiden käyttäjien IP:t ja tiedot heidän edistymisestään. IP-osoitteiden bloggaaminen vaatii erillisen tiedoston (ipfilter.dat) luontia ohjelman kansioon. Tiedostot-välilehdellä voi aukoa tiedostoja suoraan, mikä on hyvin kätevää. Muut välilehdet eivät ole kovinkaan kiinnostavia. Alapalkki sen sijaan on hyvinkin kätevä, kuten myös ilmoitusalueella oleva kuvake. Ohjelmassa on myös läjä näppäinkomentoja, joita voi halutessaan opetella. Ajan mittaan käyttöliittymää ja ominaisuuksia oppii käyttämään tehokkaammin.

Lisäohjeita

RSS-lataus
Tämän ominaisuuden avulla voi laittaa uudet torrent-julkaisut latautumaan automaattisesti. Myös manuaalinen lataaminen on mahdollista ja se onkin oletuksena päällä. Otetaan esimerkiksi BRF:n julkaisujen automaattinen lataus. Lisätään BRF:n nykyisen trakkerin syötevirta µTorrenttiin ja mennään lomakkeelle nimeltä "RSS-lataaja" (vaikka Ctrl+R). Jos ei halua ladata kaikkia tiedostoja, voi laittaa päälle suodattimia. Esimerkiksi, jos haluaa pelkkiä Chi's Sweet Homeja voi laittaa "Hae"-kohtaan vaikkapa *Chi* (tähti tarkoittaa mitä tahansa merkkijonoa - jopa tyhjää). Kaikki tiedostot ladataan siis laittamalla pelkkä tähti. Voidaan määrittää myös enemmän ehtoja laittamalla palkki | ehtojen väliin. Asetetaan vielä latauskansio ja muut asetukset sopiviksi niin ollaankin valmiita. Nyt pitäisi ohjelman osata hakea ehtojen mukaiset julkaisut automaattisesti, kun sellaisia ilmestyy.

Seedaus
Tämä tuntuu olevan aivan liian vaikeaa monille. Kaikki eivät ole sisäistäneet torrentti-järjestelmän elinehtoa: pitää jakaa vähintään niin paljon kuin lataa. Se ei ole vaikeaa. Tarvitsee yleensä vain jättää ohjelma päälle ja tiedostot samaan kansioon. Jos tiedostot pitää siirtää välttämättä jonnekin muualle, kopioikaa ne mieluummin. Olen havainnut, että edistyneemmät käyttäjät noudattavat jako-ohjetta paremmin kuin muut. Edistyneimmät käyttäjät käyttävät enimmäkseen privaattitrakkereita, joissa onkin jo lähes pakko jakaa paljon. Hyvästä jakosuhteesta saa itselleen hyvän mielen ja muiden lataajien kiitollisuuden. "Liiskaajia" (= huonosti jakavia) halveksutaan monissa piireissä. Vaikka enemmistö käyttäytyisi hölmösti, voi itse olla se hyvä tyyppi joka pitää torrentit hengissä (inhoan ylipäätään massan mukana kulkemista). Kaikkia torrentteja ei tarvitse välttämättä jakaa saman verran. Itse tulee jotkut tapettua ennen yhden ratiota, kun taas joissain toisissa jakosuhde on toistakymmentä. Kokonaisrationi on nykyään lähes kaksi (huomatkaa, että minulla on tavallinen hidas nettiyhteys). Voi vaikkapa valita muutamia omasta mielestä seedausta tarvitsevia torrentteja ja jakaa sitten niitä.

µTorrent sisältää paljon jakamista helpottavia ominaisuuksia. Ohjelma ei pakota käyttäjää jakamaan, vaan jakamisesta päättäminen on käyttäjän vastuulla. Jokaiselle torrentille voi asettaa saman lataussuhteen ja laittaa torrentin pysähtymään sen saavutettuaan. Myös jakoaikaa voi käyttää kriteerinä tai asettaa jokaiselle torrentille omat tavoitearvonsa. Näistä ehdoista on lähinnä se hyöty, että näkee jäljellä olevan ajan. Ei niistä tarvitse välittää, jos ei halua. Ohjelmalla on kohtuullisen helppo jakaa muualta ladattuja tiedostoja. Tarvitsee vain laittaa tiedostot oikeaan paikkaan ja joissain tilanteissa pakottaa uudellentarkistus. Väärin nimetyt tiedostotkaan eivät haittaa paljoa, koska ohjelmalle voi kertoa uuden nimen. Aktiiviselle seedaajalle löytyy myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia ja säädettäviä asioita, mutta en nyt käy kaikkia läpi.

Haluaisitko seedata, mutta se ei jostain syystä onnistu? Tämä on melko yleinen ongelma. Jos ohjelman alapalkissa näkyy vihreä kuvake, ei ongelmia pitäisi olla, mutta muussa tapauksessa kaikki ei toimi. Ongelma on siinä, etteivät muut käyttäjät voi ottaa yhteyttä koneeseen verkon ulkopuolelta eikä mm. DHT oikein toimi. Syy on yleensä lähiverkossa käytettävässä NAT:ssa tai koneen palomuurin asetuksissa. Jos verkossa on reititin, on siihen määritettävä portinohjaukset kuntoon. En nyt kirjoita itse yksityiskohtaisia ohjeita, mutta esim. µTorrentin ohjetiedostossa on loistava opas tähän (nimellä Port forwarding). Reitittimien konfigurointia voi tutkia vaikka täällä. Ihmisillä on tapana ummistaa silmänsä tälle ongelmalle, koska he pystyvät lataamaan tiedostoja edes jotenkin (pystyvät siis ottamaan yhteyttä muihin käyttäjiin). Korjaaminen kuitenkin kannattaa, eikä se loppupeleissä ole edes hirveän vaikeaa.

Paketointi
Kokeneemmatkaan käyttäjät eivät ehkä ole tietoisia tästä hyödyllisestä "ominaisuudesta". Asentajat varmaan huomasivat, miten kivuttomasti µTorrent asentui. Ohjelma tarvitsee hyvin vähän ulkopuolisia tiedostoja eikä edes kirjoita mitään tärkeää rekisteriin, minkä ansiosta se on helpohkoa asentaa esim. Linuxiin tai muistitikulle. Ohjelman tiedostot sijaitsevat kahdessa paikassa: Ohjelmat-kansiossa ja käyttäjäkohtaisessa kansiossa %AppData%\uTorrent. Ensimmäisessä on yleensä vain suoritettava .exe-tiedosto ja jälkimmäisessä mm. asetustiedostot, opas ja torrentit (jos niille ei ole muuta paikkaa määritetty). Nämä kaikki voi länttäistä samaan kansioon ja siinä se käyttövalmis paketti sitten jo onkin. Voi olla kätevä monessa tilanteessa. Tämän avulla voi esim. aukaista toisen ohjelmaikkunan parametrilla /RECOVER. Periaatteessa voisin laatia valmiiksi konffatun version ohjelmasta, jos joku ilmoittaa haluavansa sellaisen.

Siinä olivatkin mielestäni tärkeimmät asiat ohjelmasta. Täällä näyttäisi olevan hieman hyödyllistä lisätietoa. P2P:hen liittyy paljon muitakin asioita, joten saataan kirjoittaa samasta aihepiiristä myöhemminkin. Kysykää, jos haluatte lisätietoja jostain. Tarkoituksella kirjoitin tämän hieman pintapuolisesti, koska muuten olisi tullut aivan liian pitkä teksti. En ole vielä päättänyt, mistä seuraavaksi kirjoitan. Jokohan naputtaisin jotain Japanista vai jatkanko opas-linjalla? Toiveita saa aina esittää.

3 kommenttia:

  1. Fanipalvelua
    http://xs136.xs.to/xs136/09082/manserviceio0557.jpg

    VastaaPoista
  2. Jatka blogin pitämistä! kirjotat mun mielestä monista kiinnostavista asioista :)

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä kaiman kanssa. Jatka kirjoittamista!!

    VastaaPoista